Omwonenden van Tata Steel in de IJmondregio maken zich zorgen. Over stank, over lawaai, over (giftige) stoffen afkomstig van Tata en Harsco en over hun gezondheid. Verder voelen ze zich niet altijd gehoord. Dat begrijpen we en daar gaan we mee aan de slag, zoals ook is verwoord in het Uitvoeringsprogramma.
ZZS zijn stoffen die gezondheidsschade kunnen veroorzaken of slecht afbreken in het milieu. Stoffen die Tata Steel uitstoot en waarvoor ze maatregelen moeten treffen om dit terug te dringen. De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied organiseert op dinsdag 24 mei een bijeenkomst over dit onderwerp in dorpshuis De Moriaan, Dorpsduinen 4, Wijk aan Zee, van 19.30 tot 21.00 uur (deur open om 19.15 uur). Hierbij gaan we in op de maatregelen en hoe wij hier toezicht op houden. Ook lichten we deze avond het nieuwe geurbesluit toe, een besluit waarin het belang van de leefomgeving nadrukkelijk meegenomen is.
Bent u hierbij aanwezig?
Wilt u dit aan ons laten weten via tatasteel@odnzkg.nl en geef daarbij eventueel aan welke vragen u heeft, zodat wij ons goed kunnen voorbereiden
In 2021 heeft de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (OD NZKG) een kantoor geopend in dorpshuis De Moriaan in Wijk aan Zee. Toezichthouders van de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied gebruiken deze locatie als aanlandplek rond inspecties op het terrein van Tata Steel. Inwoners kunnen hier langskomen tijden de spreekuren voor de omgeving. U kunt hier op de volgende momenten terecht:
Elke eerste dinsdag van de maand schuift van 16.00 tot 17.30 uur de GGD aan om vragen omtrent gezondheid te beantwoorden (let op: in maart 2022 schuift de GGD op 8 maart aan en niet op 1 maart)
U kunt gewoon binnenlopen tijdens het spreekuur en hoeft zich niet eerst aan te melden.
Indien u vragen heeft, kunt u zich altijd richten tot tatasteel@odnzkg.nl.
Woensdag 28 juli 2021 berichtten diverse media over het voornemen van een aantal bewonersgroepen/Stichtingen om zelf onderzoek te laten doen naar de uitstoot van Tata Steel. De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (OD NZKG) heeft daarop contact gezocht met de initiatiefnemers van dat onderzoek met het verzoek de plannen te mogen ontvangen en in gesprek te gaan over het initiatief.
Gedeputeerde Jeroen Olthof gaf een persoonlijke reactie over de plannen van de omgeving zelf metingen te gaan verrichten.
De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied organiseert sinds eind februari 2021 een serie Gesprekstafels (vanwege Corona eerst online). Elke maand gaan we met een vaste groep van 25 omwonenden – zoveel mogelijk een afspiegeling van de samenleving – de dialoog aan over onze werkzaamheden: toezicht houden, handhaven en vergunning verlenen. En over hoe we ons werk anders kunnen en misschien wel moeten doen. De onderwerpen worden samen met de deelnemers bepaald.
Aan de Gesprekstafels gaan we, naast het bespreken van actuele zaken, toewerken naar drie concrete resultaten:
Op termijn kan de Gesprekstafel fungeren als een soort platform waar de OD NZKG de deelnemers regelmatig terugkoppeling geeft over het toezicht in de achterliggende periode. Waar we bespreken of we de strategieën mogelijk moeten aanpassen of aanscherpen en waar we gezamenlijk onderzoeksvragen formuleren.