Omwonenden van Tata Steel in de IJmondregio maken zich zorgen. Over stank, over lawaai, over (giftige) stoffen afkomstig van Tata en Harsco en over hun gezondheid. Verder voelen ze zich niet altijd gehoord. Dat begrijpen we en daar gaan we mee aan de slag, zoals ook is verwoord in het Uitvoeringsprogramma.
Op 1 februari 2021 heeft de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (OD NZKG) een kantoor geopend in dorpshuis De Moriaan in Wijk aan Zee. Deze locatie is bedoeld als werkplek voor toezichthouders die inspecties doen op het terrein van Tata Steel en een aantal medewerkers van het programmateam Tata Steel van de OD NZKG.
Zodra dat na de Corona-lockdown kan, zal er twee keer per week een inloopspreekuur zijn waar omwonenden en medewerkers van de omgevingsdienst met elkaar in gesprek kunnen en waar we vragen beantwoorden.
De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied organiseert vanaf eind februari 2021 een serie Gesprekstafels (vanwege Corona eerst online). Elke maand gaan we met een vaste groep van 25 omwonenden – zoveel mogelijk een afspiegeling van de samenleving – de dialoog aan over onze werkzaamheden: toezicht houden, handhaven en vergunning verlenen. En over hoe we ons werk anders kunnen en misschien wel moeten doen. De onderwerpen worden samen met de deelnemers bepaald.
Aan de Gesprekstafels gaan we, naast het bespreken van actuele zaken, toewerken naar drie concrete resultaten:
Op termijn kan de Gesprekstafel fungeren als een soort platform waar de OD NZKG de deelnemers regelmatig terugkoppeling geeft over het toezicht in de achterliggende periode. Waar we bespreken of we de strategieën mogelijk moeten aanpassen of aanscherpen en waar we gezamenlijk onderzoeksvragen formuleren.