Datum: 30-07-2021

Als Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (OD NZKG) vinden we transparantie belangrijk en willen we zoveel mogelijk informatie voor iedereen beschikbaar en toegankelijk maken. We lanceren daarom het eData Loket; een online omgeving waarin de door ons geopenbaarde stukken te doorzoeken zijn. Het eData Loket is nog niet volledig gevuld: aangezien het om talloze dossiers met vele tienduizenden documenten gaat, voegen we de documenten uit ons archief stapsgewijs toe.

We zijn hierbij wel gebonden aan de Wet openbaarheid van bestuur (Wob): daarin is precies geregeld wat je openbaar mag maken. De hoofdregel is dat alles openbaar is, tenzij het onder een van de uitzonderingsgronden valt. Hierop moeten alle documenten worden gecheckt en daarom duurt het soms langer voordat we deze kunnen publiceren.

Eerst dossier Tata Steel aan de beurt

We zijn begonnen met het openbaar maken van het digitale Tata Steel dossier. Eerder hebben wij al verschillende documenten uit dit dossier online geplaatst, maar in het eData Loket zijn deze documenten eenvoudiger doorzoekbaar. Welke documenten daarbij prioriteit hebben, gaan we samen met omwonenden bepalen, onder andere door dat te vragen tijdens de omgevingstafels.

Hoe u kunt zoeken in eData Loket

Als u een document wilt inzien, gaat u naar het eData Loket en typt u in de zoekbalk uw zoekterm in. Daarna drukt u op enter en ziet u de resultaten. U kunt ook meer woorden gebruiken om op te zoeken.

Hoe nauwkeuriger uw zoekopdracht, hoe specifieker (dus hoe korter de lijst met) de resultaten. In het eData Loket kunt u de documenten vinden op alle woorden die in de tekst voorkomen; het is dus niet nodig dat u de exacte naam van het document weet. Om de vindbaarheid verder te verbeteren, voegen we op termijn nog filters toe aan het eData Loket, zoals datum of soort document. 

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Wilt u regelmatig op de hoogte worden gebracht van onze werkzaamheden en projecten? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.

Stem