Coronavaccin

Datum: 04-01-2021

Op Schiphol zijn de voorbereidingen in volle gang om miljarden coronavaccins over de hele wereld te kunnen vervoeren. Ze worden hier straks opgeslagen in zogenaamde ‘environtainers’ waarin de temperatuur bijna min 80 graden Celcius is. Hiervoor wordt CO2 in vaste vorm gebruikt. Dit zogenaamde ‘droogijs’ is niet zonder risico’s. De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (OD NZKG) controleert daarom onder meer of de verpakkingen en ventilatie in orde zijn.   

Voor de meeste vaccins varieert de aanbevolen opslagtemperatuur tussen -20 graden Celsius en kamertemperatuur. Bij het Covid-vaccin van Pfizer is echter een extreem lage temperatuur noodzakelijk. Hiervoor worden blokken droogijs gebruikt, met een temperatuur van min 78 graden Celsius. Vergunningverlener Daniël Harmsen: “Het gevaar bij deze stof zit hem in sublimatie van vaste stof naar gas. CO2 dat hierbij vrijkomt is geurloos en kan verstikkend werken bij onvoldoende ventilatie of in kleine ruimtes. Het is daarom van groot belang dat de verpakking eromheen luchtdicht is.”

Lees meer op de website van Bisschop + Partners

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Wilt u regelmatig op de hoogte worden gebracht van onze werkzaamheden en projecten? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.

Stem