sinterkoelers tata steel

Datum: 21-09-2018

De afgelopen weken ontvingen wij een groot aantal ‘meldingen ongewoon voorval’ van Harsco Metals B.V. over stofemissies. Daarnaast ontvingen wij klachten vanuit de omgeving Wijk aan Zee dat er (glinsterende) stofdeeltjes op auto’s terecht kwamen. Vanwege de herhaalde incidenten hebben wij besloten het bedrijf een bestuursrechtelijke sanctie op te leggen.

Harsco is gevestigd op het terrein van Tata Steel in Velsen-Noord.

Mogelijke oorzaak
Harsco wijdt de stof- en grafietemissies voor een groot gedeelte aan de aanvoer van slechte slakpannen vanuit de Oxystaalfabriek van Tata Steel. Deze zouden te veel koolstof bevatten. Koolstof reageert met zuurstof bij hoge temperaturen. Dit resulteert in oxidatie en dat is zichtbaar voor de omgeving.

Last onder dwangsom
Sinds december 2017 zijn met het bedrijf diverse gesprekken gevoerd om tot een oplossing te komen. Verschillende veranderingen in het bedrijfsproces bij zowel Tata Steel als bij Harsco hebben tot op heden niet het gewenste resultaat opgeleverd. Daarom hebben wij besloten om het bedrijf een last onder dwangsom op te leggen. Voordat de dwangsom definitief wordt, krijgt Harsco eerst nog de gelegenheid een zienswijze te geven.

Advies GGD
De GGD Kennemerland laat onder meer weten: ‘Bij zichtbaar stof gaat het vooral om grove stofdeeltjes. Deze deeltjes komen bij inademen meestal niet diep in de luchtwegen terecht en zijn met name hinderlijk. De samenstelling van het stof is op dit moment nog niet precies bekend. Vermijd daarom direct contact met het stof en was na aanraking uw handen met water en zeep.’ Met vragen over de gezondheid kunnen omwonenden terecht bij de GGD.

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Wilt u regelmatig op de hoogte worden gebracht van onze werkzaamheden en projecten? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.

Stem