Sterretjes vuurwerk

Datum: 23-12-2021

Voor het tweede jaar op rij is Nederland in lockdown tijdens de jaarwisseling. Vorig jaar betekende dit dat vuurwerkverkooppunten dicht moesten, vanwege de sluiting van niet-essentiële winkels. Verkoop op afspraak was niet toegestaan. Dit jaar is dat anders. Categorie 1 vuurwerk mag verkocht worden, onder bepaalde voorwaarden. De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (OD NZKG) controleert of hierbij de veiligheidsregels worden nageleefd. Marcel Spronk is coördinator vuurwerkcontroles bij de OD NZKG en vertelt hierover.

De lockdown die op zaterdag 18 december werd afgekondigd kwam voor veel vuurwerkhandelaren onverwacht. Voorraden waren al ingekocht en men keek ernaar uit om dit jaar weer omzet te kunnen draaien, met de verkoop van het zogenoemde fop- en schertsvuurwerk. Dit is de lichtste categorie vuurwerk (F1), waarvoor het verkoop- en afsteekverbod niet geldt.

Vuurwerkbesluit
“Ik kreeg vragen van vuurwerkhandelaren of zij ook via het zogenaamde Click & Collect-systeem (dus bestellen en betalen via internet) aan de deur het Fop- en Schertsvuurwerk mochten afleveren, zoals veel niet-essentiële winkels met hun producten dat doen.” aldus Marcel Spronk. “Vorig jaar was dit niet toegestaan, omdat in het Vuurwerkbesluit staat dat vuurwerk binnen de winkelruimte moet worden afgegeven.” In het Vuurwerkbesluit staan alle regels over de verkoop en het afsteken van vuurwerk.

Bedankjes
“Het is een optie om de afgifte van het Fop- en Schertsvuurwerk aan de winkeldeur te gedogen, mits het veilig kan en landelijk overal hetzelfde beleid geldt. Na intern beraad met heb ik contact gezocht met de andere coördinatoren in het land en het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Daar kreeg ik een ‘go’ en toen kon ik de boodschap doorgeven aan de ondernemers. Hierop kreeg ik leuke reacties en bedankjes voor het meedenken, zodat de verkoop alsnog door kan gaan. Ze weten dat we streng zijn als het om controleren gaat, maar dat we ook meebewegen als dat mogelijk is!”

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Wilt u regelmatig op de hoogte worden gebracht van onze werkzaamheden en projecten? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.

Stem