Inspecteur tijdens een vuurwerkcontrole

Datum: 31-12-2022

Bij de verkoop van vuurwerk zijn dit jaar 18 overtredingen geconstateerd in het werkgebied van de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (OD NZKG). De ondernemers hebben hiervoor een formele waarschuwing gekregen. Dat is de uitkomst van de controle van alle 56 verkooppunten die de Omgevingsdienst de afgelopen dagen heeft uitgevoerd.  

Vuurwerk dat te hoog is opgestapeld, deuren naar de vuurwerkopslag die niet goed sloten of een deur naar de vuurwerkopslag die voor het gemak met een haakje werd opgehouden. Het zijn voorbeelden van overtredingen die de 16 inspecteurs van de OD NZKG aantroffen tijdens controles op de verkoop van vuurwerk op 29, 30 en 31 december.

Op de 1e verkoopdag zijn alle 56 bedrijven gecontroleerd en waren er 11 overtredingen bij 8 bedrijven. Dag 2 gingen we langs bij 55 ondernemers en troffen we 2 overtredingen aan bij 1 bedrijf. Op de derde dag bezochten we 49 bedrijven en zagen we 5 overtredingen bij 5 bedrijven. Zij hebben allen een formele waarschuwing gekregen. Worden bij een volgende controle (dit geldt ook voor volgend jaar weer) dezelfde overtredingen geconstateerd, dan legt de OD NZKG een last onder dwangsom op.  

‘Weer even wennen’ 

Marcel Spronk, milieu-inspecteur en coördinator vuurwerkcontroles bij de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied blikt terug op de controles: ‘Er was na twee stille jaren weer veel bedrijvigheid bij de vuurwerkondernemers. Ondernemers weten dat we meerdere malen komen, ze weten alleen niet wanneer. We troffen gelukkig nergens acuut gevaarlijke situaties aan, maar het aantal overtredingen ligt hoger dan voorgaande jaren. Het is wel te merken dat het voor veel ondernemers weer even wennen was na het verbod van de afgelopen jaren.’ 

Veiligheid staat voorop 

Elk jaar controleren we alle 56 verkooppunten in de gemeentes Amsterdam, Haarlemmermeer, Aalsmeer, Amstelveen, Diemen, Ouder-Amstel, Uithoorn en Zaanstad. Dit zijn 100%-controles; elk verkooppunt wordt meerdere keren door onze inspecteurs bezocht. Zo weten we zeker dat de veiligheid in de buurt van een verkooppunt niet in het gedrang komt. Deze controles zijn onaangekondigd. Verkopers weten dat ze worden gecontroleerd, maar niet wanneer. We letten hierbij op brandveiligheidsmaatregelen en gedragsregels. 

Resultaat voorcontroles 

Tijdens de voorcontroles, die in november en december plaatsvinden, zijn er bij 10 bedrijven in totaal 16 overtredingen geconstateerd. Eén bedrijf heeft voor één van deze overtredingen een voornemen tot last onder dwangsom gekregen; het bedrijf had een gasfles naast de vuurwerkopslag staan. Het bedrijf was hier in de voorgaande jaren ook al voor gewaarschuwd. Dit soort overtredingen moet het bedrijf direct oplossen. Een last onder dwangsom dient hierbij als stok achter de deur om te voorkomen dat het nogmaals gebeurt. 

‘Het is een intensieve tijd voor onze dienst, maar een belangrijke taak die we hebben om de veiligheid van de buurt te garanderen. Goed om te merken dat ondernemers de overtredingen die we aantroffen over het algemeen de dag erna ook hadden opgelost. Dat geeft voldoening’, aldus Spronk.

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Wilt u regelmatig op de hoogte worden gebracht van onze werkzaamheden en projecten? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.

Stem