Datum: 21-01-2020

Datacenters verbruiken veel energie en dat zal door de groei van datagebruik alleen maar toenemen. Een coalitie van datacenters, verwante bedrijven en overheden in de regio Amsterdam is een initiatief gestart om dat energieverbruik de komende drie jaar met veertig procent terug te brengen. Met als doel ruimte te bieden voor duurzame en toekomstbestendige groei van de sector.

Het energiebesparingsprogramma met de naam LEAP, Lower Energy Acceleration Program, is opgezet door de Amsterdam Economic Board, NL Digital, Green IT Amsterdam, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied.

Mogelijkheden

In de eerste fase onderzoeken de twintig coalitiepartners in pilots wat de mogelijkheden zijn voor optimalisatie in het energiegebruik van ICT in datacenters , zonder prestatieverlies. Een voorbeeld is het toepassen van powermanagement bij ‘idle servers’; servers die op het moment dat ze geen it-taken verrichten wél energie verbruiken. ‘De verwachting is dat bedrijven die het powermanagement op een slimmere manier instellen, een energiebesparing van twintig tot veertig procent kunnen realiseren’, aldus Marjolein Bot, energie-expert bij de Amsterdam Economic Board. De LEAP-coalitie verwacht in maart de conclusies van de pilots te delen en de eerste maatregelen voor energiebesparingen te presenteren.

Meer weten?

Wilt u als bedrijf of overheid zelf aan de slag met energiebesparing in datacenters? Dan bent u van harte welkom op donderdag 30 januari bij het EZK-evenement ‘Partners in energie-uitdagingen in Barneveld bij onze sessie ‘Energiezuinige en toch supersnelle servers’.

U kunt ook ons rapport ‘Zervers, zuinige servers’ lezen, met de bevindingen van een verkennend onderzoek uit 2014 naar energiebesparingspotentieel in ICT-omgevingen.

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Wilt u regelmatig op de hoogte worden gebracht van onze werkzaamheden en projecten? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.

Stem